EL TANGO

El tango és un ball cadenciós, eròtic i apassionat que té un ritme de 4 temps de vuit. Les orquestres actuals utilitzen pianos, baixos, acordeons i violins per interpretar aquestes melodies.

El tango és un ball on l'home i la dona lluiten pel domini sobre la seva parella. Resumeix l'elegància i el glamour de l'alta societat amb dones amb sabates altes i brillants i ells amb vestit d'home, smoking o frac.      

Data de Naixement: Al voltant de 1880
Lloc on es desenvolupa: Argentina
Estils: Tango Argentí, Milonga, Vals Argentí, Tango Americà
Balls relacionats: Milonga

Felix i Lali ballant un tango

 

Història

Paradoxalment, el tango es va originar entre les classes baixes de la societa. Va néixer alvoltant de 1880 a Buenos Aires i altres ports del Río de la Plata, a partir de la milonga, ball creat amb les aportacions dels inmigrants africans i europeus.
El tango, del llatí tangere (tocar), era música que reflexjava el sentiment nostàlgic dels inmigrants. El tango parla de l'amor frustrat, de la fatalitat, dels destins acabats en dolor. El catalitzador d'aquests sentiments va ser el bandoneó (instrument semblant a l'acordeó però amb botons en lloc de teclat i importat d'Alemanya el 1886).

Originalment, el ball del tango representava una relació entre una prostituta i el seu client. De fet, els títols dels primers tangos eren alusions al món de la prostitució. Aqueseas cançons no tenien lletres i es ballaven d'una manera improvitsada i eròtica. Els primers tangos no tan sols eren una coreografia sexual, sino que també representaven un duel, d'home contra home, per a guanyar-se el favor d'una cortesana i que usualmente finalitzava en la mort simulada d'un dels oponents.

  

Durant el segle XX, les classes socials pobres van aconseguir imposar molts dels seus aspectes culturals, inclosos el tango. Carlos Gardel, originari de les classes obreres, es va convertir en un cantant carismàtic que va extendre el tango als racons més insospitats del planeta. Al ser rebut per una societat més àmplia, el tango va perdre part de la fogositat que el caracteritzaba. Però, l'estructura del ball va quedar intacta arribant a ser apropiat com a seu pels artistes de París.
Actualment, el tango ha tingut un renaixement en popularitat gràcies a espectacles com Tango Forever i Tango Passion i a pel.lícules com Moulin Rouge, Perfume de Mujer i Tango, la maté porque era mía.